poniedziałek, 21 stycznia 2013

I znowu coś na ząb... cos słodkiego oczywiście:)

W ten weekend delektowaliśmy się torcikiem. Do zrobienia go zachęciło mnie już dawno wspaniałe zdjęcie i przepis, podczas czytania którego ślinka ciekła po pas. Przepis pochodzi stąd.

Ostatni kawałek mojego torcika prezentuje się tak.
 

 
Banany, śmietana, czekolada, karmel...kwintesencja idealnego deseru.



Wszystkie składniki współgrają ze sobą, tworzą urzekającą, zarówno w smaku, jak i wyglądzie, całość. Dodatkowo torcik jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Uda się na pewno każdemu. Rodzina i przyjaciele będą zachwyceni. I nikt nie uwierzy, że nie poświęciłaś całego dnia na to, aby poczęstować Ich czymś tak pysznym i eleganckim.
 
Polecam!!!
 
Oto przepis na wspaniały torcik, który sprawdzi się na urodzinach, imieninach i wszelkich okazjach.
 
Przepis podaje, aby robić ciasto w tortownicy o średnicy 18 cm, ja jednak zrobiłam w większej - 22 cm i te zbyło dobrze. Może torcik był trochę niższy, ale na pewno równie dobry.
 
Spód ciasta:
180g ciastek digestive z czekoladą
40g* rozpuszczonej margaryny lub masła
Piekarnik nagrzać do 1800C. Ciastka rozdrobnić blenderem, dodać rozpuszczony tłuszcz i wymieszać aż masa będzie przypominać" mokry piasek". Ciasteczkami wyłożyć blaszkę tworząc lekki brzeg, dobrze ugnieść. Piec około 5 minut. Ostudzić.
*jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać dodatkowo około 10g tłuszczu
 
Masa serowo- bananowa( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
 2 dojrzałe banany
225g serka homogenizowanego waniliowego( zastąpiłam drobno mielonym twarogiem- jak na sernik- z łyżką cukru pudru, łyżką mleka i łyżeczką pasty z wanilii)
1 łyżka żelatyny plus 3 -4 łyżki mleka
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z serkiem. W niewielkim garnuszku żelatynę zalać mlekiem, połączyć i podgrzewać na niedużym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny( uważać, aby nie zagotować!). Odstawić, aby lekko ostygła. Następnie wlać do masy bananowej i dokładnie wymieszać. Natychmiast przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki.
 
Masa a la straciatella
500 ml śmietany kremówki
200ml mleka
50g czekolady
1 łyżka żelatyny plus 3-4 łyżki mleka

dodatkowo: 1 banan pokrojony w plasterki
Czekoladę zetrzeć na małych oczkach. Żelatynę przygotować jak w poprzedniej masie, zestawić z palnika. Śnieżkę zmiksować z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, kiedy będzie już gotowa dodać letnią żelatynę i dokładnie, ale szybko połączyć mikserem. Na koniec wsypać wiórki czekolady i wymieszać. Tortownicę z masą bananową wyjąc z lodówki i ułożyć na niej pokrojonego banana. Następnie dokładnie rozsmarować masę straciatella. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
 
Dodatkowo:
 4-5 czubatych łyżek masy kajmakowej( dobrej jakości gotowej lub jeszcze lepiej domowej ze słodzonego mleka skondensowanego gotowanego w puszce przez 3 godziny)
50g czekolady startej na małych oczkach
Masę kajmakową rozsmarować równomiernie na schłodzony torcik, obsypać czekoladą. Schłodzić dodatkowo około 15-20 minut. Przechowywać w lodówce.
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz